Få det gjort INDEN du har brug for det! Tag backup af din Mac, så er du forberedt på det værste. Vi kigger på backup med Time Machine, og gratis online backup med Mozy.

Den indbyggede backup funktion “Time Machine” i OS X er faktisk alletiders og nem at gå til. For at kunne tage regelmæssig backup til en ekstern usb harddisk, skal der første gang harddisken tilsluttes, vælges at harddisken skal bruges til Time Machine (Time Machine kan vælges fra “System Indstillinger”). Derefter er det bare at lade Time Machine gå igang med at sikkerhedskopiere dine filer.

Fordelen ved Time Machine er, at den husker nøjagtigt hvordan din Mac har set ud på forskellige datoer og klokkeslet, og du kan gendanne tilbage dertil i tilfælde af tab af vigtige filer. Time Machine husker hvordan din Mac har set ud time for time de sidste 24 timer. Desuden husker den hver dag den sidste måned, og ellers husker den ugentlige backups i lige så lang tid tilbage, som pladsen på din harddisk tillader. En ægte tidsmaskine

Selvfølgelig kræver backup intervallerne at du har den eksterne harddisk tilsluttet for at kunne fungere. Så husk at gøre det til en rutine jævnligt at tilslutte den eksterne harddisk, så du får den bedst mulige backup.

For helt at slippe for at skulle tænke på at tilslutte harddisk til backup kan man investere i en Time Capsule. Apple Time Capsule er en lagringsenhed, der trådløst sørger for altid at have grundig backup af dit system.

Gendanne filer fra Time Machine

Du kan bladre i de forskellige backups, og vælge de filer som du vil gendanne. Det kan være smart at gennemse filen i Quick Look (tryk mellemrum når filen er markeret) for at sikre dig at det er den rigtige version af filen du gendanner. Du kan også bruge Spotlight til at søge når du er inde og gennemse tidligere backups.

Gem eventuelt også en backup på en anden lokalitet.

Det er fint nok med backup til en ekstern harddisk, hvis der skulle ske noget med din maskine. Men i tilfælde af fx brand i dit hus eller lignende vil en backup på en anden lokalitet også være at fortrække. Her må man opveje hvor stor en risiko man ønsker at løbe.

Gratis online backup

En enkel løsning er at lave online backup af de mest vigtige data. Til dette brug har vi gjort brug af Mozy’s gratis og nemme service. Man får 2 GB til at gøre godt med, så det er for de flestes vedkommende kun de allermest nødvendige data man skal sætte til at blive sikkerhedskopieret.

Første gang Mozy skal tage backup af dine data tager det et godt stykke tid, men når det først er gjort er det kun ændringer i filer som bliver uploadet. Når man først er igang med Mozy, mærker man ikke noget til det, da det ligger i baggrunden og automatisk sørger for at tage backup.

Man kan også evt tilkøbe mere plads hvis man ønsker.

Kilde: http://hverdagsmac.dk/2010/03/backup-af-din-mac/